Buletin informativ nr. 5 - A doua întâlnire de proiect

29.04.2013 16:30

                        

                      În perioada 8-12 aprilie 2013, o echipă de profesori şi formabili a reprezentat Liceul „Ştefan Procopiu” la cea de-a doua întâlnire de proiect din cadrul parteneriatului de învăţare Grundtvig „Everybody can do it!” (ECDI) care a avut loc la Uşak (Turcia).            

 

                       Agenda întâlnirii de lucru din Turcia a cuprins următoarele activităţi: analiza comparativă a rezultatelor cercetării „Femei şi bărbaţi-realităţi ale prezentului european” în vederea identificării unor stereotipuri şi prejudecăţi comune referitoare la egalitatea de gen în ceea ce priveşte viaţa economică, viaţa de familie şi participarea la viaţa publică şi la luarea deciziei, atelierul de lucru „Femei care inspiră Europa”, dezbatere privind egalitatea de gen în fiecare ţară parteneră, selectarea materialelor pentru site-ul proiectului, schiţarea agendei următoarei întâlniri de proiect care va avea loc în iunie 2013, discuţii privind modalităţile de diseminare a proiectului, verificarea stadiului de implementare a activităţilor propuse în conformitate cu formularul de aplicaţie, stabilirea sarcinilor de lucru pentru următoarea întâlnire, evaluarea întâlnirii de proiect, activităţi culturale şi de socializare. Fiecare partener a prezentat modalităţile de diseminare a parteneriatului în comunitatea educaţională şi media locală. Astfel, a fost realizat un transfer de experienţe şi bune practici în implementarea egalităţii de gen în educaţia adulţilor. A fost vizitată Şcoala Fen Lisesi din Uşak, prilej cu care a fost prezentat sistemul de învăţământ din Turcia şi proiectul FATIH implementat de guvernul turc începând din 2010 prin care toate şcolile sunt dotate cu smartboard-uri, iar elevii primesc gratuit tablete cu manuale şi lecţii electronice. A avut loc o întâlnire oficială cu guvernatorul provinciei Uşak.

                       Întâlnirea de proiect, încheiată cu înmânarea certificatelor de participare a reprezentat o oportunitate pentru promovarea conceptului de învăţare pe tot parcursul vieţii şi pentru realizarea unui schimb de experienţe şi bune practici în implementarea egalităţii de gen în educaţia adulţilor.

 

                   Întâlnirea de proiect a favorizat deschiderea culturală a participanţilor şi a creat oportunităţi pentru dezvoltarea comunicării interculturale. Au fost vizitate obiective turistice reprezentative pentru cultura şi civilizaţia turcă. Cei cinci formabili participanţi la întâlnire au fost impresionaţi de civilizaţia turcă, de faptul că turcii sunt foarte ospitalieri şi prietenoşi, foarte mândri de ţara lor. Cu ajutorul partenerilor turci am reuşit să pătrundem într-o cultură diferită, un amestec misterios de religie, artă, tradiţionalism şi modernitate. Uşak este un loc misterios, martor al ridicării şi decăderii multor civilizaţii (frigiană, persană, greacă, romană, bizantină, otomană) pe parcursul celor 6000 de ani de existenţă. Fiecare civilizaţie a lăsat în urmă lucruri frumoase care transformă astăzi oraşul Uşak într-o zonă turistică importantă care aşteptă să fie descoperită. Uşak este casa tezaurului regelui Cresus. Cele 450 de piese din aur ale tezaurului  sunt expuse din anul 1993 în Muzeul din Uşak. Croesus, regele Lidiei (provincia Manisa din Turcia) în secolul al VI-lea î. Hr. a bătut prima monedă din aur din lume. Bogăţia acestui rege (generată de amplasarea strategică a Lidiei pe marile rute comerciale dintre Europa şi Asia) devenise legendară în antichitate atât pentru greci cât şi pentru perşi. Secole de-a rândul, în antichitatea clasică, s-a folosit expresia „bogat precum Cresus”, care s-a menţinut şi în zilele noastre. Un alt loc misterios descoperit cu prilejul acestei întâlniri de proiect a fost canionul Ulubey, al doilea canion ca mărime din lume după Grand Canion din Arizona (S.U.A.), având o lungime de 75 de km.

               Partenerii turci au organizat şi vizitarea oraşului Efes, unul dintre cele mai bine păstrate oraşe ale antichităţii. Ruinele oraşului Efes reprezintă un impresionant muzeu în aer liber. Am rămas foarte impresionaţi de frumuseţea detaliilor arhitectonice, de nivelul de confort existent în antichitate (căci oraşului nu-i lipsesc canalizarea, iluminatul public, rezervoarele de apă, drumuri bune, băi termale, toalete publice), de cunoştinţele ştiinţifice deţinute de oamenii antici. Capitală a provinciei Asia Minor, Efesul a fost oraşul-centru pentru mai multe state şi imperii: grec, macedonean, roman. Situl arheologic actual cuprinde vestigii din perioada elenistică şi romană (temple, agora, teatru, biblioteca, stadion), precum şi din epoca bizantină. Este locul unde a fost ridicat Templul Zeiţei Artemis, una din cele şapte minuni ale lumii antice. Simbolul oraşului Efes este Biblioteca lui Celsus, o mărturie a nivelului de civilizaţie atins de romani. Ruinele vorbesc de la sine despre măreţia şi splendoarea acestor vremuri demult apuse. Astfel, am avut prilejul să vizităm cel mai bine conservat oraş antic al Turciei, un loc încărcat de istorie şi să intuim la faţa locului viaţa trăită de oameni în antichitate. În partea sudică a oraşului Efes am vizitat Casa Fecioarei Maria  Experţii în religie au suficiente dovezi care să ateste faptul că Fecioara Maria s-a retras la Efes după răstignirea lui Iisus, dar încă nu se cunosc toate detaliile. Am prins şi noi bileţele cu rugăminţi adresate Fecioarei Maria la Zidul Dorinţelor, un zid încărcat de bileţele în toate limbile pământului, prinse cu ce găsesc oamenii la faţa locului.

 

                   A treia întâlnire de proiect  din cadrul parteneriatului de învăţare „Everybody can do it!” (ECDI) va fi găzduită de Liceul „Ştefan Procopiu” în perioada 5-9 iunie 2013. Agenda întâlnirii a fost discutată în Turcia şi va cuprinde ateliere de lucru cu learners si staff, activităţi outdoor, conferinţă de diseminare, evaluarea primului an de proiect, activităţi culturale.

 

                Parteneriatul de învăţare Grundtvig "Everybody can do it!" (ECDI) se derulează în perioada 1 august 2012-31 iulie 2014 în parteriat cu instituţii din Spania, Portugalia, Franţa, Marea Britanie, Turcia, Finlanda, Estonia.

                 Parteneriatul de învăţare Grundtvig "Everybody can do it!" (ECDI) este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene.  Această publicaţie (comunicare) reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.