Buletin informativ nr. 6 - A treia întâlnire de proiect

21.06.2013 07:19

 

A treia întâlnire de proiect

 

            În perioada 5-9 iunie 2013, Liceul „Ştefan Procopiu” a fost gazda pentru cea de-a treia întâlnire de proiect organizată în cadrul parteneriatului de învăţare Grundtvig „Everybody can do it!” (ECDI). Au participat 36 de persoane (staff şi learners) din cele 7 ţări partenere.

 

           Una din zilele întâlnirii a fost dedicată promovării proiectului în comunitatea locală şi prezentării unor tradiţii româneşti. Astfel, întâlnirile cu primarul Municipiului Vaslui, domnul Vasile Pavăl, cu primarul comunei Drînceni, domnul Gelu Pecheanu şi cu primarul comunei Pădureni, domnul Diaconu Temistocle, au reprezentat, pentru fiecare partener, un prilej de a prezenta informaţii legate de parteneriatul „Everybody can do it!”, dar şi de a lua contact cu diverse aspecte ale culturii şi civilizaţiei româneşti.

            Cu prilejul activităţilor outdoor desfăşurate la Ghermăneşti cu sprijinul Primăriei comunei Drînceni şi a cursanţilor din echipa română, partenerii europeni au intrat în contact cu tradiţiile culinare şi populare româneşti. Mâncărurile tradiţionale româneşti, toate preparate cu multă pricepere de către cursanţii români, i-au încântat pe europeni, iar obiceiul românesc al întâmpinării oaspeţilor cu pâine şi sare le-a stârnit interesul. Sarea alăturată pâinii constituie poate cel mai vechi obicei de ospitalitate al românilor, fiind un simbol al armoniei şi prieteniei.

            Întâlnirea cu reprezentanţii Primăriei Pădureni a reprezentat un alt prilej pentru  intrarea partenerilor europeni să intre în contact cu tradiţiile şi obiceiurile româneşti. Aici, ansamblul folcloric „Stejărelul” a stârnit prin prestaţia sa încântare şi aplauze repetate în rândul spectatorilor europeni care astfel au luat contact cu muzica românească populară, cu horele şi sârbele noastre, cu mişcările săltăreţe, dar precise, cu frumuseţea costumului tradiţional.

 

            Agenda întâlnirii de proiect a mai cuprins şi următoarele activităţi:

  • prezentarea expoziţiilor „Women who inspire Europe” şi „Nobel Prize Awarded Women”;
  • ateliere de lucru cu learners pe tema egalităţii de gen;
  • conferinţa pentru diseminarea activităţilor şi rezultatelor primului an de proiect care a reprezentat şi o oportunitate pentru un schimb de experienţe şi bune practici în ceea ce priveşte educaţia adulţilor şi promovarea egalităţii de gen;
  • prezentarea atelierelor de lucru „We are equal”;
  • discuţii privind „Decalogue of good practices on lifelong learning coeducation”, broşura „We are equal! Guide of good practices om gender equality”, modalităţile de diseminare, valorizare şi monitorizare la nivelul parteneriatului, elaborarea unei baze de date cu prezentarea unor cărţi şi filme referitoare la tematica proiectului, realizarea unui videoclip pentru marcarea zilei de 25 noiembrie (“Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor”) la întâlnirea din Estonia la care să participe toţi partenerii, obiectivele celei de-a patra întâlniri de proiect, distribuirea responsabilităţilor în ceea ce priveşte activităţile următoare;
  • evaluarea întâlnirii de proiect;

                  Analiza chestionarelor de evaluare completate de staff şi learners a scos în evidenţă faptul că aceştia au apreciat buna organizare a întâlnirii de proiect, îmbinarea optimă a activităţilor de socializare şi comunicare interculturală cu atelierele de lucru şi discuţiile referitoare la buna derulare a parteneriatului, elementele de cultură şi civilizaţie românească. 

 

                Parteneriatul de învăţare Grundtvig "Everybody can do it!" (ECDI) se derulează în perioada 1 august 2012-31 iulie 2014 în parteriat cu instituţii din Spania, Portugalia, Franţa, Marea Britanie, Turcia, Finlanda, Estonia.  Parteneriatul de învăţare Grundtvig "Everybody can do it!" (ECDI) este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicaţie (comunicare) reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.