Burnaia Irina (1909 – 1997)

22.03.2013 18:26

 

Burnaia Irina (n. 1909, Ciurari, Teleorman – 1997, Geneva)

 

Aviatoare. Prima femeie care a survolat Munţii Carpaţi.

A treia aviatoare din România (după Elena Stoenescu-Caragiani şi Ioana Cantacuzino).

Prima femeie pilot din România care a efectuat raiduri intercontinentale.

Prima acrobată a României care a participat la mitinguri naţionale şi internaţionale importante.

Numele său adevărat este Irina Cioc. Burnaia este un pseudonim inspirat din regiunea Câmpia Burnaşului, în care s-a născut. Datorită ei şi altor aviatoare, România a fost în perioada interbelică una dintre ţările cu cele mai multe femei care au îmbrăţişat această profesie.

 

Irina Burnaia a studiat Ştiinţele Juridice, având drept de practică în baroul Ilfov. Pasiunea pentru aviaţie şi-a descoperit-o datorită întâmplării. În interes de serviciu, ea trebuia să ajungă urgent  la Constanţa. Singura modalitate de a ajunge cât mai rapid la Constanţa era calea aerului. După acest zbor Bucureşti-Constanţa, Irina Burnaia şi-a descoperit pasiunea pentru aviaţie. Ea şi-a manifestat dorinţa  de a deveni aviatoare. Din acest motiv s-a înscris la Şcoala „Ing. Mircea Cantacuzino”. La 27 octombrie 1933, ea a obţinut brevetul gradul I şi II pentru avioanele de turism, devenind astfel cea de-a treia aviatoare din România. În anul 1934 şi-a îndeplinit visul de a avea propriul avion. Statul român a plătit jumătate din preţul avionului I.A.R. 22. Entuziasmul ei a fost atât de mare încât a fost prezentă la construirea lui, exprimându-şi nerăbdarea faţă de muncitorii care îl construiau. Cu acest avion a efectuat un zbor desupra Văii Prahovei, devenind astfel prima femeie care a survolat Munţii Carpaţi.

 

La 3 ianuarie 1935, împreună cu Petre Ivanovici, instructorul ei de zbor de la Şcoala „Ing. Mircea Cantacuzino”, a pornit într-un raid de mare anvergură pe ruta Bucureşti-Cape Town (Africa de Sud). După o cursă plină de peripeţii, datorate deselor defecţiuni ale aparatului de zbor, cei doi au intrerupt călătoria în Africa de Est, lângă Lacul Victoria, după parcurgerea a 16 000 km.

 

În 1937 a obţinut certificatul de pilot acrobat.

În iulie 1937, Irina Burnaia a participat la un concurs al aviaţiei sportive, parcurgând ruta Bucureşti-Galaţi-Iaşi-Tecuci-Constanţa-Bucureşti, zburând pe o distanţă totală de 1077 kilometri. A fost singura femeie care a participat la acest concurs. Dintre cei 13 participanţi (care erau aviatori sportivi) s-a clasat pe locul IV.

 

În anul 1939, irina Burnaia a parcurs raidul Bucureşti-Varşovia-Berlin-Amsterdam-Londra, fără să întâmpine dificultăţi, obţinând un timp foarte bun. Tot în anul 1939, ea fost singurul reprezentant al României la Reuniunea Aviatică Internaţională de la Rimini (Italia). S-a numărat printre puţinii care au reuşit să termine toate probele, chiar dacă ceilalţi aveau avioane mai puternice. Evoluţia ei l-a impresionat pe generalul Valle, ministrul italian al aerului.

 

Şi-a publicat impresiile în Aripile mele (1937).

După instaurarea regimului comunist, s-a stabilit la Geneva (1948).

 

Surse:

https://dli.ro/femei-celebre-irina-burnaia.html

https://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Irina_Burnaia

https://pilotmagazin.ro/2011/01/indragostitele-aerului-5/