Elena Densuşianu-Puşcariu (1875-1966)

13.03.2013 08:50

 

(3 martie 1875, Făgăraş, Braşov - 1966)

 

Medic, prima femeie-profesor universitar in domeniul medical din Romania, prima femeie-profesor la o clinică de oftalmologie din lume. Prima femeie doctor din România.

 

Elena Densuşianu provine dintr-o familie în care membrii s-au bucurat de succes profesiona: tatăl, Aron Densuşianu, a fost un important filolog, lingvist şi profesor la Facultatea de Medicină din Iaşi, mama, Elena Circa, a fost scriitoare, iar fratele Ovid Densuşianu a fost poet, istoric şi critic literar.

 

A urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Iaşi, obţinând diploma de doctor în medicină şi chirurgie în anul 1899. Apoi a mers la specializare în Franţa. Întoarsă în ţară, ea a ocupat diverse funcţii (preparator la Laboratorul de Anatomie Patologică al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, medica secundar la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi etc.), devenind, în 1920, şef al Clinicii de Oftalmologie din Iaşi.

 

A publicat peste 100 de lucrări de specialitate ca unic autor sau în colaborare cu personalităţi din lumea medicinii, cum ar fi Victor Babeş, Gheorghe Marinescu sau G. Socor, în ţară sau în străinătate. În lucrările publicate descrie pe larg trei noi metode în chirurgia oftalmologică, abordează problema traumatismelor oculare datorate războiului şi prezintă numeroase procedee de chirurgie plastică. În 1925 propune un tratament al cataractei la diabetici, iar în 1931 publică rezultatele a 68 intervenţii cu "metoda Stănculeanu" bazată pe extragerea întracapsulară a cristalinului.

 

A fost aleasă membru al Societăţii de oftalmologie britanice, al Societăţii de oftalmologie franceze şi al Societăţii de oftalmologie din Italia. În anul 1927 Elena Puşcariu a fost Preşedinte al Societăţii de Medici şi Naturalişti (prima societate ştiinţifică românească, înfiinţată la Iaşi în 1833) contribuind la creşterea prestigiului acestei prime societăţi ştiinţifice româneşti.

 

În paralel cu preocupările medicale, ea a fost şi scriitoare, artist plastic şi traducătoare. În anul 1999 a publicat „O crimă socială sau Urmările lipsei unei legi pentru căutarea paternităţii”, a tradus basme (Basme din Transilvania, Friedrich Müller). Şi-a continuat activitatea clinică şi literară şi după pensionare, publicând în diverse reviste de specialitate din ţară şi străinătate.

 

 

Surse:

https://dli.ro/femei-celebre-elena-densusianu-puscariu.html

https://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Elena_Densu%C5%9Fianu-Pu%C5%9Fcariu

https://www.rostonline.org/rost/aug-sep2006/densusianu.shtml