Elena Văcărescu (1864-1947)

10.03.2013 10:56

 

Elena Văcărescu (n. 21 septembrie 1864, Bucureşti – d. 17 februarie 1947, Paris)

 

Este o scriitoare franceză de origine română, laureată de două ori cu premiul Academiei Franceze. Este prima femeie care a devenit membru al Academiei Române (1925). În 1927 a primit Legiunea de Onoare din partea preşedintelui francez.

 

Era fiica diplomatului Ioan Văcărescu şi a Eufrosinei Fălcoianu şi nepoata poetului Iancu (Enăchiţă) Văcărescu.

După terminarea studiilor la Paris, a fost chemată la palatul regal de Regina Elisabeta, căreia i-a devenit domnişoară de onoare. Tânăra Elena s-a logodit cu prinţul moştenitor Ferdinand. Dar căsătoria nu a avut loc deoarece s-au împotrivit atât Regele Carol I, cât şi elita politică românească deoarece Elena nu făcea parte dintr-o familie domnitoare din Europa.

 

După ce s-a convins că povestea de dragoste cu Ferdinand nu poate avea nici un  viitor, Elena s-a stabilit la Paris, unde a devenit o reprezentantă marcantă a culturii româneşti şi franceze. A scris numeroase volume de poezii, proză, memorialistică şi culegeri de literatură populară românească. A tradus în limba franceză din poeziile lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga,Octavian Goga, Topârceanu, Minulescu sau Vinea. După izbucnirea Primului Război Mondial a militat pentru recunoaşterea de către Aliaţi a României Mari. A organizat numeroase adunări publice şi conferinţe şi a strâns numeroase fonduri pentru poporul român. Şi-a dedicat timpul României, neavând familie sau copii: “fără cămin şi fără avere, fără soţ, fără iubit, fără copii, am început să iubesc România cu o patimă care mi-a umplut toate clipele fiecărei zile, mi-a chinuit toate nopţile, de-a lungul a mai mult de patruzeci de ani”.

 

În urma legăturilor pe care le-a avut cu lumea diplomatică, urmaşa Văcăreştilor a fost numită membră a delegaţiei române la Conferinţa de Pace de la Paris şi a luat parte, în 1920, la semnarea Tratatului care consfinţea graniţele României reîntregite. Şi-a câştigat admiraţia şi prietenia multor personalităţi de prestigiu, precum Victor Hugo sau Anatole France şi a devenit prima femeie primită în cadrul Academiei Române. Activitatea sa publicistică a fost răsplătită cu numeroase premii şi distincţii, dar şi cu o creştere a imaginii României peste hotare, lucru pentru care poporul român îi va rămâne mereu recunoscător.

 

„N-a fost niciodată despărţită de ţara în limba căreia n-a scris (...). O româncă din cel mai adevărat sânge românesc, care îşi afirmă cu orgoliuşși originea şi sufletul românesc (...) O asemenea personalitate onorează două literaturi.” (Camil Petrescu)

 

Surse:

George Marcu (coord.), “Dicţionarul personalităţilor feminine din România”, Bucureşti, Editura Meronia, 2009

https://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Elena_V%C4%83c%C4%83rescu

https://jurnalul.ro/calendar/148-de-ani-de-la-nasterea-poetei-elena-vacarescu-624221.html

https://www.cenusadetrandafir.ro/elena-vacarescu-prima-femeie-primita-in-academia-romana