Luiza Marinciu Zavloschi (1883-1967)

31.03.2013 15:29

 

Luiza Marinciu Zavloschi (1883-1967)

Prima femeie-primar din România.

 

S-a născut la 20 iulie 1883, în localitatea Buda-Rafaila, actualul sat Buda din comuna Oşeşti, judeţul Vaslui.

S-a căsătorit cu învăţătorul Constantin Zavloschi cu care a avut şapte copii. Luiza era învăţătoare în sat.

 

Coana Luiza, cum îi spuneau consătenii era abonată la „Lumea” şi ca mare admiratoare a sociologului Petre Andrei, se ducea şi la conferinţele acestuia, la Iaşi. Budenii, aşa cum îi plăcea să-i numească pe consătenii ei, veneau „la Deal” să mai afle ce „spun gazetele”, să ceară un sfat, să-şi spună durerile şi bucuriile.

 

În februarie 1930, Luiza Zavloschi a fost aleasă primar. Erau primele alegeri când, prin Legea din 1929, privitoare la organizarea administraţiei locale, se dădea anumitor categorii de femei dreptul de a fi alese.

 

Ea a condus destinele satului Buda timp de două mandate consecutiv. De fapt, în anul 1934, ca urmare a meritelor sale, a fost aleasă primar şi peste satul Rafaila. Se pare că nu şi-a dezamăgit consătenii de vreme ce a fost aleasă primar şi a doua oară. În calitate de primar al satului Buda, Luiza Zavloschi a organizat pentru prima dată evidenţele de stare civilă, a reuşit să instaleze un post telefonic la primărie şi să facă primii paşi spre modernizarea acestui sat uitat de lume ale cărui destine le-a condus timp de 8 ani.

 

Surse:

Articolul „Luiza Zavloschi-prima femeie primar din România”, autor Ioana Nichita, publicat în revista „Historia”, Anul 2, nr. 25, noiembrie 2003.

https://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Luiza_Zavloschi