Maria Teohari (1885-1975)

06.03.2013 16:35

 

Maria Teohari (n. 22 aprilie 1885, Giurgiu – d. 1975, Bucureşti)

   Prima femeie astronom din România.

 

Tatăl, medicul Christu Teohari, a pus mare preţ pe educaţia Mariei care urmează şcoala primară la Giurgiu, iar liceul la Bucureşti. Şi-a continuat studiile la Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti, apoi, urmând sfaturile lui Nicolae Coculescu (cel care a înfiinţat Observatorul din Bucureşti) s-a specializat la Observatoarele astronomice din Paris şi Nisa. Aici a făcut observaţii asupra Soarelui, a planetelor mici şi asteroizilor. Dar, nu şi-a protejat ochii în mod corespunzător, fapt care i-a afectat vederea. Astfel, propria sa vedere a fost preţul efectuării unor observaţii solare fără să-şi protejeze ochii.

 

În anul 1914, Maria Teohari s-a întors în ţară, continuându-şi cercetările la Observatorul Astronomic din Bucureşti (a fost prima femeie care a lucrat la acest Observator). A fost unul dintre cei mai apreciaţi astronomi din ţară. A publicat numeroase articole pe această temă.

 

Maria Teohari era talentată în mai multe domenii. Picta, cânta la pian şi la vioară, cunoştea mai multe limbi (franceză, engleză, germană). Cu toate acestea, cea mai mare parte a timpului a dedicat-o astronomiei. Dar, din cauza vederii din ce în ce mai slabe, Maria Teohari a renunţat la cercetările astronomice. Dar nu a renunţat şi la astronomie. Ea s-a angajat ca profesoară de matematică şi astronomie la un liceu din Bucureşti şi a publicat diverse manuale în aceste domenii.

 

Sursa:

George Marcu (coord.), Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009