Marta Trancu-Rainer (1875-1950)

21.03.2013 15:11

 

Marta Trancu-Rainer (n. 1875, Târgu Frumos, Iaşi – d. 1950, Bucureşti)

 

Prima femeie medic chirurg din România.

 

Fiica unor negustori armeni cu o stare materială bună, Marta Trancu a terminat Facultatea de Medicină din Iaşi (în anul 1899), ocupând apoi, prin concurs, un post de medic secundar în chirurgie. Bineînţeles, s-a confruntat cu dezaprobarea medicilor. În lucrarea „File de Jurnal”, ea povesteşte că a fost întrebată dacă este o glumă intenţia de a se înscrie la un concurs pentru chirurgie. A obţinut un rezultat foarte bun la concurs şi a început să profeseze ca medic chirurg.

 

Marta Trancu s-a căsătorit cu celebrul anatomist şi antropolog Francisc I. Rainer, întemeietorul Institutului de Antropologie din România. Au format unul dintre cele mai de succes cupluri ale intelectualităţii din acea vreme.

 

În timpul Primului Război Mondial, ea a fost mobilizată, cu gradul de maior, realizând numeroase intervenţii chirurgicale prin care a salvat sute de vieţi. A condus în paralel Spitalul Coltea şi Spitalul Şcolii de Poduri şi Şosele. La solicitarea Reginei Maria, ea a preluat şi conducerea Spitalului de Chirurgie instalat în Palatul Regal.

 

După război, Marta Trancu-Rainer a continuat să profeseze ca medic chirurg; în paralel, a practicat ginecologia la un cabinet particular deschis la începutul anilor 1900.

 

În anul 1935, Marta Trancu-Rainer a fost primită în Academia de Medicină. A primit „Ordinul Regina Maria” şi a fost aleasă membru de onoare al Societăţii de Biologie.

A publicat numeroase studii şi articole.

 

Surse:

https://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/starea-de-sanatate/prima-femeie-chirurg-a-tarii-289008.html

https://dli.ro/femei-celebre-marta-trancu-reiner.html

https://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Marta_Trancu-Rainer

https://ro.wikipedia.org/wiki/Marta_Trancu-Rainer