Uca Maria Marinescu (n.1940)

19.03.2013 16:08

Uca Maria Marinescu

(15 mai 1940, Gheorghieni, jud. Harghita)

 

Profesor, explorator, sportiv de performanţă.

Primul român care a ajuns în Antarctica.

Este primul român şi prima femeie care a ajuns la cei doi poli pe schiuri în 2001, totodată  marcând şi un record de vârstă, prima femeie din lume care a atins cei patru poli ai Pământului - geografici şi magnetici.

 

Expediţii şi performanţe:

  •  în anul 1990 a străbătut China şi a ajuns până în Tibet;
  •  între anii 1991-1992, a călătorit în India, Nepal şi Sikkim, precum şi în ţări europene;
  •  în anul 1996, a traversat Canada de la est la vest şi a ajuns până în regiunea Yukon la Oceanul Aectic, în ultimele aşezări de eschimoşi; tot în acest an, a efectuat trasee în Alpi, Pirinei, Munţii Scoţiei şi Munţii Caucaz;
  •  în perioada 1997-1998, Uca Maria Marinescu a parcurs drumul străbătut de expediţia Belgica, pentru a comemora „Centenarul Belgica”, expediţie în care Emil Racoviţă a participat în urmă cu 100 de ani, traversând Patagonia şi Ţara de Foc în Antarctica. Astfel, Uca Maria Marinescu este prima româncă care a ajuns în Antarctica. La întoarcere, a călătorit prin Chile, Bolivia, Peru, Ecuador.
  •  în anul 1999, a traversat singură Africa de la sud la nord, străbătând 11 ţări (Africa de Sud, Namibia, Botswana, Malawi, Zimbabwe, Tanzania, Kenya, Sudan, Etiopia, Egipt, Tunisia).
  •  în anul 2000, a parcurs vechile drumuri maritime europene în căutarea vikingilor, explorând Peninsula Kola, tărâmul Mării Barentz, Arhipeleagul Svalbard, Ny Alesund, Barensbug, insula Moffe. La întoarcere, a trecut prin fiordurile Norvegiei, insulele Shetland şi Faroe, Islanda, Groelanda.
  •  la 28 aprilie 2001, Uca Maria Marinescu a ajuns la Polul Nord pe schiuri. S străbătut 96 de km pe schiuri, plecând din Siberia. Această expediţie internaţională a fost compusă din 11 membri. A fost singura femeie din acest grup.
  •  la 24 decembrie 2001, Uca Maria Marinescu a ajuns la Polul Sud după 11 zile şi 120 km de mers pe schiuri la -40 grade Celsius. Această expediţie internaţională a fost compusă din 5 membri: o româncă, 2 americani, un german şi o sud-africană. După 8 zile petrecute în cort (din cauza condiţiilor atmosferice), ea a arborat steagul românesc şi la Polul Sud. Uca Maria Marinescu este primul român, cea de-a treia femeie din lume şi prima ca vârstă care a ajuns la Polul Nord şi la Polul Sud pe schiuri.
  •  în anul 2003, Uca Maria Marinescu a explorat Australia-Oceania (Tasmania, Papua Noua Guinee, Noua Zeelandă), fiind primul român cu această performanţă. Au rucat pe cele mai înalte vârfuri ale continentului.
  •  în anul 2004, a explorat Alaska.
  •  în anul 2005, a călătorit prin Mongolia, Republica Buriata şi Siberia. A escaladat în premieră românească Masivul Altai-Tavang Bogd.
  •  în anul 2006, a vizitat Irlanda (pe care a străbătut-o aproape pe jos), Maroc, Peru, Bolivia.
  •  în anul 2007, şi-a îndpelinut un vis, acela de a vedea Aurora Boreală şi de a ajunge în zona Polului Nord Magnetic. A mers din nou în Tibet.
  •  în anul 2008, a atins cel de-al patrulea pol al Pământului, Polul Sud Magnetic.

 

A primit mai multe distincţii.

A  ţinut prelegeri la diverse universităţi ale lumii.

A fost pe cinci continente, vizitând peste 100 de ţări.

 

Surse:

https://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2010/uca-maria-marinescu/

https://www.qsl.ro/nini/?q=node/288

https://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Uca_Maria_Marinescu

https://ucamarinescu.ro/?page_id=199